Report dead links to pentaedron@gmail.com
Twingly BlogRank
I heart FeedBurner

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

Απλοί κανόνες Blogging


Σήμερα ας αλλάξουμε για λίγο θεματολογία και ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια ξένα blogs.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον επαγγελματισμό που τους διακρίνει και, συγκρινόμενοι, μοιραία να διαπιστώσουμε για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα είναι η χώρα του Άρπα Κόλλα.

Παραθέτω τις διευθύνσεις 3 ιστολογίων και δυο λόγια για το καθένα (σε δική μου μετάφραση). Αξίζει να τα επισκεφθείτε.

To 1ο ιστολόγιο αναφέρει ότι το σωστό blogging πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα των 4 C, δηλαδή να πληροί τις εξής 4 προϋποθέσεις:

Community(Κοινότητα): Συμμετέχουμε ή παθητικά διαβάζουμε το περιεχόμενο;

Content(Περιεχόμενο): Γράφουμε πράγματα που ΜΑΣ ενδιαφέρουν; Αυτά που γράφουμε ενδιαφέρουν τους ΑΛΛΟΥΣ;

Clarity(Διαύγεια): Έχουμε μια ξεκάθαρη ΑΠΟΨΗ για το blog μας; Τι είναι αυτό που το κάνει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ;

Consistency(Συνέπεια): Η προσωπικότητά μας ως blogger είναι ΣΥΝΕΠΗΣ και ΛΟΓΙΚΗ ως προς το ποιοι ΕΙΜΑΣΤΕ; Προσφέρουμε ΣΥΝΕΠΕΙΑ και ΕΙΡΜΟ στους αναγνώστες μας;

To 2ο ιστολόγιο αναφέρει ότι το σωστό blogging πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα των 4 Α, δηλαδή να πληροί τις εξής 4 προϋποθέσεις:

Aspire(Στοχεύω): Εννοώντας ότι πρέπει διαρκώς να αναζητούμε νέες φόρμες επικοινωνίας επιδιώκοντας να φτάσουμε παραπέρα από την ατομικότητά μας και τελικά να το καταφέρουμε.

Ask(Ρωτώ): Τα blogs είναι μια τεράστια αποθήκη γνώσης, κάτι που μας επιτρέπει να μάθουμε και να πειραματιστούμε. Η ερώτηση και η αλληλεπίδραση…για αυτό το λόγο εφευρέθηκε το blogging.

Attract(Ελκύω): Το blog είναι ένα σημείο επαφής για συζητήσεις στη διασταύρωση του τι συμβαίνει σήμερα και τι θα συμβεί στο μέλλον. Υπό αυτήν την έννοια, πρέπει να δώσουμε το έναυσμα για καινοτομία και δημιουργικότητα και να κληθούμε να επανασχεδιάσουμε.

Act(Δρω): Στο τέλος της ημέρας πρέπει να λάβουμε τις δικές μας συμβουλές και να κάνουμε κάτι. Να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα, να τα δουλέψουμε με μια νέα δυναμική, να κάνουμε τα αναγκαία βήματα που απαιτούνται και να τα επαναλάβουμε. Με την νέα τεχνολογία ο πήχης για να το καταφέρουμε είναι πολύ χαμηλός. Το blogging μπορεί να είναι εύκολο, αλλά το δύσκολο κομμάτι είναι να πατήσουμε στέρεα και να φτιάξουμε κάτι που θα ελκύει τους άλλους ανθρώπους.

Να επιδιώκουμε να ανακαλύψουμε νέες δυνατότητας, να ρωτάμε λαμβάνοντας μέρος στις συζητήσεις, να έλξουμε - να τολμήσουμε νέα εγχειρήματα, να δράσουμε πάνω στις ιδέες μας, τι άλλο;

To 3ο ιστολόγιο κάνει λόγο, κυρίως, για ανθρώπους που σκοπεύουν να ξεκινήσουν το blogging αναφέροντας ότι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τον κανόνα των 4 P, δηλαδή να πληρούν τις εξής 4 προϋποθέσεις:

Participate(Συμμετέχω): Η συμμετοχή είναι το κλειδί για να καταλάβεις την κουλτούρα του blogging. Οι υποψήφιοι bloggers πρέπει να επισκέφτονται άλλες σελίδες, να διαβάζουν, να σχολιάζουν και να έχουν επαφή με τους συγγραφείς.

Plan(Σχεδιάζω): Μετά την συμμετοχή σε άλλα sites, ήρθε η ώρα να φτιάξετε το δικό σας blog. Είναι η φάση του σχεδιασμού. Πώς θα ονομάσετε το blog σας; Τι URL θα κατοχυρώσετε; Σε ποια πλατφόρμα θα εργαστείτε (Blogger, WordPress, Typepad, άλλο;) Πώς θα είναι ο τονισμός; Πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε την μορφή, την κατηγορία και την θεματολογία του blog σας, οτιδήποτε θα του δώσει μια επαγγελματική υφή.

Practice(Εξασκούμαι): Αφού καταστρώσατε το σχεδιό σας, αρχίστε την εξάσκησή σας. Εξοικειωθείτε με την πλατφόρμα στην οποία θα εργαστείτε, πώς θα προσθέτετε links, φωτογραφίες και να διορθώνετε τα μικρά προβληματάκια που παρουσιάζονται κατά καιρούς. Συμβουλευτείτε κάποιον blogger που γράφει στην ίδια πλατφόρμα με εσάς και μην διστάζετε να ρωτάτε.

Post(Αναρτώ): Φτιάξατε το blog σας. Όλα είναι στην θέση τους. Είναι καιρός να αρχίσετε να αναρτάτε. Καταρτίστε ένα πρόγραμμα. Αποφασίστε πόσες κατ' ελάχιστον αναρτήσεις θα κάνετε την εβδομάδα και τηρήστε το. Όσο περνά ο καιρός και θα εξοικειώνεστε, ίσως να αναρτάτε πιο συχνά.

Αυτά αναφέρονται επιγραμματικά…

Να μην κάνω συγκρίσεις γιατί θα πικραθώ.

6 σχόλια:

freeguilty 19 Ιανουαρίου 2009 - 8:27 μ.μ.  

ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΣ.ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΟΥΜΠΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΠΑΤΑΩ.ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ.ΣΤΑ 40 ΤΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ομάδα "Π" 19 Ιανουαρίου 2009 - 9:05 μ.μ.  

freeguilty δεν είναι πρόβλημα η ηλικία. Κανείς δεν τα έμαθε μια κι έξω. Ρωτώντας, με επανάληψη, διορθώνοντας λάθη, υπομονή και επιμονή ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει.
Καλώς όρισες στον Καφέ.

Κομματόσκυλο
εποικοδομητική η ανάρτηση σου και μιας και το ανέφερες, ας ανοίξουμε μια συζήτηση καταθέτοντας προτάσεις και αναλύοντας να κάνουμε τον Καφέ συλλογικά και ατομικά ο καθένας το ιστολόγιο του καλύτερο.

Δεν χρειάζεται να πικραινόμαστε. Οι συγκρίσεις αν γίνονται πρέπει να γίνονται με σκοπό το καλύτερο.

Καλησπέρα

Ιάσιος 19 Ιανουαρίου 2009 - 9:21 μ.μ.  

Εγώ πάντως, θυμάμαι τα 3 P's στο δεύτερο έτος στο
Πανεπιστήμιο
Physiology, Pharmacology, Pathophysiology που μας πήγαν και μας έφεραν εν χορό.

Κομματόσκυλο
καλή η ανάρτηση σου. Ας θέσω ένα ερώτημα. Υπάρχει λόγος για εφαρμογή κανόνων στον Καφέ; Μιας και είναι πολυσυλλεκτικό ιστολόγιο, ένας μικρόκοσμος, μια αντανάκλαση της ευρύτερης κοινωνίας, πρέπει να τεθούν κανόνες; Είδος θεμάτων λόγου χάρη ή κανόνες συμπεριφοράς;

Την καλησπέρα μου σε όλους

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ 19 Ιανουαρίου 2009 - 9:59 μ.μ.  

Συγγνώμη, όχι γραφειοκρατία και στο blogging!
Γράφω ό,τι κι όπως θέλω και είτε δε με διαβάζεις είτε μου ζητάς ευγενικά να μη ξανασχολιάσω στο blog σου!
(Γενικά μιλάμε τώρα, ε;)

Ομάδα "Π" 19 Ιανουαρίου 2009 - 10:11 μ.μ.  

Καλησπέρα ΕΓΚΛΩΒΙΜΕΝΕ
δεν υπάρχει η πρόθεση για γραφειοκρατία ή λογοκρισία σε αυτό το ιστολόγιο. Αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο από την πρώτη κι ολας ανάρτηση.

Η ανάρτηση του κομματόσκυλου έχει περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Εμείς απλά αδράξαμε την ευκαιρία να φέρουμε στην επιφάνεια την θέληση κάποιων (μας την έχουν κάνει γνωστή μέσω email) για εφαρμογή κάποιων κανόνων μιας και είναι πολυσυλλεκτικό ιστολόγιο. Υπάρχει και το πεπραγμένο της φυγής του Δημήτριου γι αυτό τον λόγο.

Θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι η γνώμη των φίλων που συμμετέχουν στον Καφέ.

Επαναλαμβάνουμε, δεν υπάρχει η θέληση για περιορισμό, αντιθέτως θέλουμε την πολυφωνία και ποικιλότητα.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΕ καλώς όρισες στον Καφέ

ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ 20 Ιανουαρίου 2009 - 6:54 μ.μ.  

Καλησπέρα στην παρέα.

Πιστεύω πως σχεδόν όλοι μας κάποτε αναγκαστήκαμε να δώσουμε γραπτές εξετάσεις και μάλλον έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Και η ειρωνεία είναι τότε θεωρούσαμε πως κρέμεται η υπόστασή μας από αυτές τις εξετάσεις.

Το blogging δεν είναι γραπτό διαγώνισμα για να ακολουθεί αυστηρές διδασκαλικές φόρμουλες.
Το blogging, θα μπορούσε ίσως κάποιος να το δει ως γραπτή αποτύπωση της συμπεριφοράς μας.

Γιατί ενώ, θεωρητικά, όλοι προσέχουμε τον προφορικό μας λόγο δυσκολευόμαστε ή αμελούμε να κάνουμε το ίδιο και με την γραπτή μας παρουσία;

Αυτός ο προβληματισμός ήταν το έναυσμα για αυτήν την ανάρτηση, και όχι για να πικάρω κάποιους ανθρώπους που διατηρούν ιστολόγια.

Ελπίζω ότι η ειλικρίνειά μου και η καλοπροαίρετη διάθεσή μου δεν αμφισβητούνται.

Ο Γιώργος Φακίτσας κάνει τις αναλύσεις του για τα τρέχοντα πολιτικά θέματα της χώρας μας στο...

Επισκεφτείτε το.!

Οι φίλοι μας. Επισκεφτείτε τους.!!

lavalife contatore visite website counter
Besucherzahler russian girls
website counter

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

  © Modified by Pentaedron 2009

Back to TOP