Report dead links to pentaedron@gmail.com
Twingly BlogRank
I heart FeedBurner

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Θα αφήνατε ποτέ νηστικό το παιδί σας για χρόνια;

Το παρακάτω άρθρο , δημοσιεύθηκε στην περιοδική έκδοση επικοινωνίας για γονείς προσχολικής και πρώτης παιδικής ηλικίας : Παδικός σταθμός ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ** . (Τεύχος 45, Ιανουάριος 2009) .


Θα αφήνατε ποτέ το παιδί σας νηστικό για χρόνια;

Γράφει η ΝΕΛΛΥ ΝΕΖΗΠόσο χρονών είστε;
Ναι....εσείς. Οι γονείς. Εσείς που διαβάζετε το άρθρο....πόσο;
Ή μάλλον, να την αλλάξω την ερώτηση. Πόσο χρονών θα θέλατε να είστε; ....Πόσοι από εμάς , αναπολούν την παιδική τους ηλικία με τη πιο γλυκιά αίσθηση που μπορεί να νοιώσουν στη θύμησή της; Ανεμελιά, παιχνίδι, φροντίδα, φαντασία. Χρόνια γλυκά, αθώα , αγνά.

Θυμάστε τη στιγμή που κάποιος πολύ δικός σας άνθρωπος σας διάβαζε παραμύθια; Όλοι όσοι το ζήσαμε, ξέρουμε καλά ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να το αντικαταταστήσει . Κι αν είσαι εκπαιδευτικός, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαιδευσης, γνωρίζεις επίσης καλά, ότι είναι ακριβώς αυτή η στιγμή μέσα στην τάξη σου, όταν ο αφηγητής είσαι εσύ κι οι ακροατές οι μαθητές σου, που δημιουργεί ένα από τα πιο βαθιά δεσίματα , ανάμεσα μας. Γουρλωμένα ματάκια, αστείες εκφράσεις στα προσωπάκια που προδίδουν τα συναισθήματά τους ανάλογα με το τι ακούν, απόλυτη σιγή , είναι μερικά μόνο από αυτά που εισπράττεις και που σε κάνουν να καταλάβεις, ότι η ανάγνωση λογοτεχνίας, είναι για τα παιδιά....ανάγκη.

Λίγο πολύ, όλοι ξέρουμε ότι η λογοτεχνία, σε οποιαδήποτε μορφή της, ποίημα, παραμύθι, διήγημα, μυθολογία κ.τ.λ, βοηθά αδιαμφισβήτητα στην ανάπτυξη του λεξιλογίου του παιδιού, στη αφαιρετική σκέψη και την καλλιέργεια της φαντασίας.
Μέσω όμως της ανάγνωσης , δίνεται και η δυνατότητα στο παιδί να ταυτιστεί, να μπει στο ρόλο του ήρωα ή της ηρωίδας, και να ζήσει μαζί τους τις περιπέτειες τους.
Να έρθει σε επαφή με στάσεις και συμπεριφορές που ίσως δεν του είναι γνώριμες. Να παραδειγματιστεί. Να «εισπράξει» αξίες. Να μετουσιώσει τις αξίες αυτές σε καθημερινή συμπεριφορά.

Παιδιά δειλά, παιδιά που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, μεταμορφώνονται κι αποκτούν –έστω νοερά- τη δύναμη των ηρώων. Η θεματολογία της παιδικής λογοτεχνίας ποικίλει και διευρύνεται συνεχώς , όσο οι προτεραιότητες, οι ανάγκες και οι εποχές αλλάζουν. Παιδιά αγχωμένα , που βιώνουν στην καθημερινότητά τους προβλήματα της ενήλικης ζωής, μοιράζονται τα συναισθηματικά βάρη, αντιλαμβανόμενα την ύπαρξη κι άλλων παιδιών που ναι μεν, ζουν στις σελίδες ενός βιβλίου, αντιμετωπίζουν όμως ανάλογες καταστάσεις. Παραδειγματίζονται ως προς τη λύση τους.

Για τα παιδιά η κάθαρση έρχεται με το τέλος του λογοτεχνικού αναγνώσματος. Στην πραγματικότητα όμως, η κάθαρση έρχεται πολύ αργότερα, όταν χορτασμένα πια πνευματικά, συναισθηματικά και νοητικά , μεταμορφώνονται σιγά σιγά σε υγιή και δυνατά ενήλικα άτομα.

Η λογοτεχνία είναι πνευματική τροφή.
Ας μην το ξεχνάμε.......
Θα αφήνατε ποτέ το παιδί σας νηστικό για χρόνια;


**Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι :
www.psgg.gr

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


" Με ένα βιβλίο ταξίδευω...."

Με ένα βιβλίο ανοιχτό
τι και πού, όλο ρωτώ!
Άλλα μέρη κι εποχές
απ' το σήμερα και χτες

Το μυαλό μου δεν χορταίνει!
Μια στιγμούλα δα μου παίρνει
τόσους φίλους να γνωρίσω
τις σελίδες σαν γυρίσω.

Πόσες ζωγραφιές χαζεύω
ροζ και μπλε τα ανακατεύω!
Πόσα όνειρα υφαίνω
μαγεμένος πια σωπαίνω!

Όλα θα τα ονειρευτώ,
ξεκινάω στο λεπτό!
Μοναχός μου ταξιδεύω.
Το βιβλίο μου και φεύγω!


( Νέλλυ Νέζη -Οκτώβριος 2007 )

Ο Γιώργος Φακίτσας κάνει τις αναλύσεις του για τα τρέχοντα πολιτικά θέματα της χώρας μας στο...

Επισκεφτείτε το.!

Οι φίλοι μας. Επισκεφτείτε τους.!!

lavalife contatore visite website counter
Besucherzahler russian girls
website counter

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

  © Modified by Pentaedron 2009

Back to TOP