Report dead links to pentaedron@gmail.com
Twingly BlogRank
I heart FeedBurner

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009

ΕΡΤ:λογοκρισία και στον τηλεμαραθώνιο για Γάζα;

με αφορμη το βιντεο που στειλαμε οι blogers sthn ΕΡΤ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣΤάνια Δημητριάδη , ζωγράφος
η διεξαγωγή του τηλεμαραθώνιου έπρεπε να υποταχθεί σε τρείς ‘ντιρεκτίβες’. Πρώτη η γραμμή του Υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν θα υπάρξει πολιτική πλευρά του θέματος, αλλά μονάχα φιλανθρωπία στα παιδιά της Γάζας.
Δεύτερη η Ισραηλινή πρεσβεία που διαμαρτυρήθηκε για άνιση μεταχείριση και για προβολή τρομοκρατικών οργανώσεων. Γι’ αυτό και το προηγούμενο βράδυ πριν από το τηλεμαραθώνιο η ΕΡΤ έπαιξε την συναυλία του Γ. Νταλάρα στο Ισραήλ . Η Παλαιστινιακή Πρεσβεία τέλος, με τη σειρά της ζήτησε να μην μιλήσει κανένας Παλαιστίνιος!!

Θα πρέπει να συγχαρούμε τις μαριονέτες αυτού του συστήματος που λέγονται δημοσιογράφοι και μάλιστα με ονόματα που κάποτε εμπνέανε σεβασμό. Από την ομάδα των δημοσιογράφων που χειρίστηκαν αυτόν τον τηλεμαραθώνιο με περισσό ζήλο και κράτησαν την γραμμή της Μπακογιάννη, της πρεσβείας του Ισραήλ και των Κουίσλιγκς της Παλαιστίνης, έλειπε μόνο ο Πρετεντέρης να μαστιγώνει ή και να πυροβολεί όσους τολμούν να ξεστομίσουν την λέξη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. , ο Κώστας Καζάκος προσπάθησε να ξεστόμισει την απαγορευμένη για την ΕΡΤ λέξη Αντίσταση και να παρομοιάσει την Παλαιστινιακή Αντίσταση με το δικό μας ΕΑΜ και τους Ισραηλινούς με τους Ναζήδες, διεκόπη αμέσως για να παρακολουθήσουμε όλοι εμείς έκπληκτοι «το επόμενο τουβλάκι που έμπαινε στη μακέτα του νοσοκομείου». Αυτό όμως που πρέπει να ζητήσουμε από τους διοργανωτές (Οι 13 οργανώσεις και επαγγελματικοι - συνδικαλιστικοι φορείς) είναι πώς και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθούν οι στόχοι, που αν καταλάβαμε καλά είναι η αναστήλωση του «χριστιανικού» νοσοκομείου (για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας).

Πρώτον όφειλαν να γνωρίζουν ότι το λεγόμενο χριστιανικό Νοσοκομείο (το οποίο ούτε είδαμε ούτε ακούσαμε) είναι μικρό ιδιωτικό νοσοκομείο χτισμένο στην πόλη της Γάζας απο τους Εγγλέζους την δεκαετία του ‘40 και κυρίως δεν έχει πληγεί από βομβαρδισμούς, πέρα απο κάποιες μικροκαταστροφές από βομβαρδισμούς σε γειτονικά σπίτια. Βέβαια φαίνεται ότι κανείς δεν έκανε το στοιχειώδες, δηλαδή να έρθει σε επαφή με τους φορείς τη Γάζας, να ακούσει τις ανάγκες τους και την γνώμη τους και να διαμορφώσει ανάλογα τους στόχους της καμπάνιας (αυτό που οι κουτόφραγκοι λένε needs assessment). Άν το κάνανε αυτό θα γνωρίζανε ότι η νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας, είναι εδώ και περίπου 2 χρόνια (δηλαδή από την έναρξη του αποκλεισμού) στα μπετά. Και αυτό γιατί όλα τα οικοδομικά υλικά εισάγονται από το Ισραήλ.

Οφείλουμε να ζητήσουμε διευκρινίσεις. Τα υλικά θα αγοραστούν από το Ισραήλ, θα μεταφερθούν από Ελλάδα? Ακούστε τα λόγια του Νάντερ αλ Αμπάντλα από την τελευταία ανακοίνωση του Ελληνοπαλαιστινιακού συνδέσμου φιλίας :
«Η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνεται στη Γάζα περνάει από δυο διαδρομές. Η μια είναι από το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα της Αιγύπτου που βρίσκεται 450 χιλιόμετρα από το Κάϊρο. Μέχρι τώρα η Αίγυπτος έλεγε ότι από κει, και από ένα διπλανό πέρασμα, η μόνη βοήθεια που θα περνάει είναι ιατροφαρμακευτικά υλικά. Απαγορευόταν να περάσουν για παράδειγμα τσιμέντο και άλλα υλικά οικοδομών για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών. Γι΄ αυτό υπάρχουν ακόμα χιλιάδες άνθρωποι που μένουν σε αντίσκηνα μέσα στο κρύο.

Όμως, από την περασμένη Πέμπτη (5 Φεβρουαρίου) η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι τα περάσματα κλείνουν. Μόνο σε ‘έκτακτες περιπτώσεις’ θα επιτρέπεται το πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας και αυτό θα κρατήσει μέχρι να γίνει ‘μόνιμη εκεχειρία’ με το Ισραήλ.

Την περασμένη βδομάδα επίσης το Ισραήλ κατέλαβε ένα καράβι που είχε ξεκινήσει από το Λίβανο, στο οποίο επέβαιναν οχτώ άτομα που συνόδευαν 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Το άρπαξαν το καράβι και το οδήγησαν σε ένα ισραηλινό λιμάνι. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει το εξής: Ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν όλες οι χώρες μέσω Ισραήλ πάει σε ισραηλινές αποθήκες και από κει πρέπει να πληρώσουν τέλη αποθήκευσης, τέλη φύλαξης, τέλη μεταφοράς, τέλη εισόδου και εξόδου? Στην ουσία το Ισραήλ λεηλατεί την ανθρωπιστική βοήθεια. Λίγες μέρες πριν έβγαλε σε πλειστηριασμό κοντένεϊρ με ανθρωπιστική βοήθεια γιατί η χώρα που το είχε στείλει δεν είχε πληρώσει τα τέλη αποθήκευσης.

Γι΄ αυτό πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και να απαιτήσουμε να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας.»

Πρέπει να είμαστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί έστω και αυτήν την ώρα (και εδώ η ευθύνη βαρύνει τους φορείς) έτσι ώστε να μην καταλήξουν τα λεφτά των πατεράδων και γιαγιάδων μας στις Ισραηλινές τσιμεντοβιομηχανίες, ή και κατευθείαν στο Υπουργείο Οικονομίας του Ισραήλ. Μια λύση (που μάλλον θα προκριθεί) είναι να αγοραστει Νοσοκομειακός εξοπλισμός. Αλλά και εδώ υπάρχει η περίπτωση αυτοί οι μαγνητικοί τομογράφοι και οι συσκευές αιμοκάθαρσης να βγουν σε πλειστηριασμό απο το Ισραηλινό κράτος.

Υπάρχει μια λύση και είναι απλή: Ότι και αν περιλαμβάνει η βοήθεια πρέπει να παραδοθεί στα χέρια των ανθρώπων της Γάζας κατ’ευθείαν. Και πως θα γίνει αυτό? Με την άρνηση του αποκλεισμού, με την κατάδειξη ότι ο αποκλεισμός είναι ανήθικος και παράνομος. Και τρόποι υπάρχουν. Ας αναφέρουμε έναν που βασίζεται και στο μεγάλο καμάρι του έθνους μας: την ναυτοσύνη.

ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ: ΛΙΜΕΝΑΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Για παράδειγμα, να φύγει ένα καράβι από τον Αστακό με τα υλικά συνοδεύομενα από τους αντιπροσώπους των 13 φορέων και από άλλες οργανώσεις που πήραν μέρος στο τηλεμαραθώνιο και να φτάσει στο λιμάνι της Γάζας. Η κίνηση αυτή είναι συμβολική, βαθύτατα πολιτική και πράξη ουσιαστικής αλληλεγγύης στον περήφανο λαό της Παλαιστίνης που ξέρει να αντιστέκεται και να έχει ψηλά το κεφάλι. Αυτό που αυτοί ζητάνε από εμάς είναι η αναγνώριση της ηθικής τους ανωτερότητας και η πολιτική αλληλεγγύη μας που θα μεταφράζεται σε θαρραλέες πράξεις, και όχι τα λεφτά μας.

Μην ξεχνάμε ότι αυτοί που έσπασαν μετά από 40 χρόνια τον αποκλεισμό της Γάζας στις 23 Αυγούστου 2008, ήταν δύο ελληνικά καϊκια σε συνεργασία με το FREEGAZA MOVEMENT.
Σε αυτό το ιστορικό ταξίδι πρώτη φορά έδεσαν πλοία με ξένη σημαία στο λιμάνι της Γάζας, και για πρώτη φορά αναγράφηκε σε οποιοδηποτε διαβατήριο “ENTRY POINT: GAZA PORT”.

Τάνια Δημητριάδη , ζωγράφος

Ο Γιώργος Φακίτσας κάνει τις αναλύσεις του για τα τρέχοντα πολιτικά θέματα της χώρας μας στο...

Επισκεφτείτε το.!

Οι φίλοι μας. Επισκεφτείτε τους.!!

lavalife contatore visite website counter
Besucherzahler russian girls
website counter

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

  © Modified by Pentaedron 2009

Back to TOP