Report dead links to pentaedron@gmail.com
Twingly BlogRank
I heart FeedBurner

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009

Αναφορά της Πηγής. Ένα σημαντικό θέμα.

Νομίζουμε ότι είναι σημαντικό και ηθικό να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού μιας δημοσίευσης σε περίπτωση μερικής ή ολικής αναδημοσίευσης της.
Έτσι, σαν τον ελάχιστο φόρο τιμής για την ενέργεια και τον εαυτό που ξόδεψε, κατανάλωσε και επένδυσε στη δημιουργία της. Είναι στοιχείο Πολιτισμού.

Ομάδα ΠΚαι τα blog πηγή είναι...

Τρίτη, 3 Μάρτιος 2009

Τι ζητάμε πια οι κακόμοιροι bloggers? Να αναγνωρίζεται ηθικά η προσπάθειά μας, τι άλλο; Όταν έχουμε κάτι που το έχουμε γράψει εμείς, που ψάξαμε εμείς, που το έχουμε ΜΟΝΟ εμείς θέλουμε να αναγνωρίζεται από τους άλλους. Όχι να το χρησιμοποιούν χωρίς μια μικρή αναφορά. Έτσι στο τέλος πες το blog, δε θα πάθεις κάτι. Γιατί να μην επιβραβεύσεις κάτι καλό;

Μ'αρέσει που ήμασταν οι πρώτοι που φωνάζαμε με αυτό που έγινε στον hakis και ξεκινήσαμε να βάζουμε banner "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΗΓΗΣ" και να το στέλνουμε και σε άλλους blogger"

Χτες λοιπόν είχαμε 2 (δυο!) περιστατικά που θέματα του Our Greek TV ακούστηκαν από τα παραδοσιακά μέσα, χωρίς φυσικά να αναφερθεί από πού τα πήραν.

Πρώτο κρούσμα το πρωί διαβάζοντας την Real News. Στο ένθετο Real Life, στη στήλη "Χορεύοντας με τους λύκους" του κ. Πάνου Χάλα, σε άρθρο για την ελληνοσουηδέζα Σοφία, βρήκαμε μέρος του κειμένου (στη μέση) να είναι c(l)opy paste του δικού μας κειμένου επί του θέματος. Το αναγνώρισα αμέσως γιατί θυμόμουν τι έχω γράψει. Περίπου η μισή στήλη δηλαδή (τα περί Σουηδικού ημιτελικού, τελικού) ήταν αυτούσιο το κείμενο του Our Greek TV. Και εντάξει δε νομίζω ότι είναι φοβερό από τη στιγμή που μαθαίνεις πληροφορίες από κάπου να πεις την πηγή. Ρώτησα για να τα μάθω κι εγώ και έψαξα. Μπορεί να μπήκε και σε άλλα blogs (και ήταν πολλά γιατί άρεσε η είδηση), αλλά πάντα αναφερόταν η πηγή, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία.

Το δεύτερο κρούσμα πάλι μας ήρθε από τις ειδήσεις του Star. Ένα κανάλι που ξέρουμε ότι μας διαβάζει καιρό, το συμπαθούμε και απ' ότι ξέρουμε διαβάζει πολλά blogs και συνήθως αναφέρει τις πηγές του. Σε εμάς λοιπόν μάλλον...ξέχασε.
Έδειξε χτες το βράδυ το πρόσφατο βίντεό μας με την Έλενα που....βάζει λιπ γκλος πάνω στην πίστα! Έκανε ολόκληρη αναφορά σχολιάζοντας την ικανότητα της Έλενας να βάζει πάνω στην πίστα με τυφλό σύστημα λιπ γκλός (!!), αλλά ανέφερε ότι το βίντεο ήταν ερασιτεχνικό θαυμαστών και κυκλοφόρησε σε πολλά blogs. Δεν ξέρω σε πόσα blogs κυκλοφόρησε, ξέρω όμως ότι εμείς το πήραμε προσωπικά από τους θαυμαστές (εις γνώση τους φυσικά) και σε blog που το είδα αναφερόταν η πηγή.

Τα blogs βλέπετε δεν ξεχνάνε αυτή τη λεπτομέρεια. Ό,τι τους αρέσει το δημοσιεύουν, αλλά πάντα αναφέρουν πού το βρήκαν....

Φυσικά και δε μιλάμε περί σοβαρού αποκλειστικού (μην τρελαθούμε!!), αλλά όταν βρίσκουμε κάτι μόνο εμείς, χαιρόμαστε να μεταδίδεται, και να λένε το βρήκα στο Our Greek TV.

Μέχρι τώρα μας διαβάζει τόσος κόσμος και μια φορά δεν έχουμε ακούσει να λένε το όνομα του blog μας.

Το ξαναλέω είναι ηθικό το θέμα. Δεν είπαμε να το πάμε παρακάτω, μην τρελαθούμε, απλά θέλουμε να αναγνωριστεί η δύναμη των blogs, και η ικανότητά τους να δημιουργούν θέματα συχνά-πυκνά, ξεκουράζοντας τους παραδοσιακούς δημοσιογράφους.

Επίσης, μάθαμε ότι το περιβόητο βίντεο της Έλενας (τι μανία πια και αυτή με την Έλενα να βάζει λίπ γκλός?!) παίχτηκε στο "Μες στην καλή χαρά" του Alpha με την Ναταλία Γερμανού, αλλά μάθαμε ότι ανέφεραν ότι το βρήκαν στο troktiko.

Αυτό εν μέρει μας καλύπτει. Αναφέρουν πού το είδαν και είναι προς τιμήν τους. Δεν....πρόσεξαν όμως ότι κάτω από το βίντεο το troktiko έγραφε OUR GREEK TV και δεν ήταν δικό του. Όμως είπαμε και μόνο που αναφέρθηκαν σε ένα blog κάτι είναι και αυτό, οπότε κακία δεν κρατάμε!


Το θέμα δημιουργήθηκε και ήθελα να ακουστεί μόνο και μόνο ως συνέχεια προσφατων αναρτήσεων για το δικαίωμα των bloggers να ακούγεται η πηγή τους. Δε ζητάμε κάτι φοβερό. Μόνο να αναφέρετε τις πηγές σας. Μας αρκεί.

Θα σας άρεσε να σας "κλέβουν" θέματα;
Θα μου πείτε δε γίνεται; Γίνεται. Και δε σας αρέσει, και μπορεί να τους κάνετε και πόλεμο.
Εμείς δε θέλουμε πόλεμο.

Θέλουμε μόνο μια ηθική ικανοποίηση των προσπαθειών μας.

Το είπα και θα το ξαναπώ.
Αυτή είναι η ικανοπόιησή μας.

Μας αρκεί η αναφορά πηγής όταν αναπαράγονται θέματα.
Δεν είναι ευχάριστο να ακούμε μια "δικιά" μας είδηση χωρίς να ακούμε ότι είναι δικιά μας...

Ευχαριστούμε και ελπίζουμε να καταλάβατε τον τρόπο που τα λέμε και να μην υπάρξουν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον.

Ελπίζω οι blogger να καταλάβουν τι εννοούμε και να βοηθήσουν να καταλάβουν και οι δημοσιογράφοι....Η παραπάνω δημοσίευση έγινε στο OUR GREEK TV
και αναδημοσιεύεται στον Καφέ με την άδεια του.

3 σχόλια:

Anemos 5 Μαρτίου 2009 - 8:30 π.μ.  
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Anemos 5 Μαρτίου 2009 - 8:31 π.μ.  

Το να αναγνωρίζεις είναι δείγμα ανωτερότητας. Και οκ στο να αναπαράγει κανείς απόψεις. Αλλά το copy-paste, είναι ληστεία.

Dorothea 5 Μαρτίου 2009 - 10:51 π.μ.  

Συμφωνώ ότι πρέπει να αναφέρουν την πηγή τους. Στο κάτω κάτω σε περίπτωση που γινόταν το αντίθετο αυτοί και οι δικηγόροι τους πολύ πιθανόν να έτρεχαν τους μπλογκερ στα δικαστήρια για πνευματικά δικαιώματα.

Άρα ή έχουμε όλοι τα ίδια δικαιωμάτα και υποχρεώσεις ή είναι ΟΛΑ FREEWARE - ΔΩΡΕΑΝ ΥΛΙΚΟ και το χρησιμοποιεί ο καθένας όπως και όποτε θέλει χωρίς καμιά αναφορά.

Διαλέγουμε σαν κοινωνία και πέρνουμε. Φτάνει να μην έχουμε πάλι δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάλογα με το χρήμα..!

Ο Γιώργος Φακίτσας κάνει τις αναλύσεις του για τα τρέχοντα πολιτικά θέματα της χώρας μας στο...

Επισκεφτείτε το.!

Οι φίλοι μας. Επισκεφτείτε τους.!!

lavalife contatore visite website counter
Besucherzahler russian girls
website counter

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

  © Modified by Pentaedron 2009

Back to TOP