Report dead links to pentaedron@gmail.com
Twingly BlogRank
I heart FeedBurner

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Τα "παράξενα" του Ομήρου2.Παγκόσμια πρώτη-και άλλα

Αγαπητοί φίλοι

Η λεκτική αντιπαράθεση με τον gpointofview που ειλικρινά χαίρομαι που συνεχίζεται, άλλωστε αυτό πρέπει να θεωρείται ως αυτοσκοπός των μπλογκ, μ'έβαλε και σε άλλα μονοπάτια γλωσσολογικά. Ο φίλος από το ΣΑΤΥΡΙΚΟΝ μου έστειλε ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο,την γραμματική της παλαιάς Αγγλικής. Εκεί λοιπόν πέρα από τα πολλά ενδιαφέροντα που αναφέρει και που προσπαθώ με τα λίγα αγγλικά μου να κατανοήσω έχει και μια σειρά από λεκτικά παραδείγματα για να γίνει κατανοητό το γιατί της προφοράς. Συνέλεξα ελάχιστα γιατί ο τύπος των γραμμάτων δεν μου το επιτρέπει να τα μεταφέρω πιστά τα υπόλοιπα και άλλωστε τώρα μόλις ξεκίνησα να το διαβάζω και ότι συναντώ θα το μεταφέρω εδώ.
Από αυτά λοιπόν που μου φάνηκαν γνωστά είναι τα εξής:
HEORTE αντί για το σημερινό HEART και τώρα αν εσάς δεν σας φαίνεται ότι το πρώτο λέει ΑΟΡΤΗ, τον αδένα της καρδιάς μάλλον υπερβάλλω τότε.
EAHTA αντί για το σημερινό EIGHT
(ΟΧΤΩ)
DURU αντί για το σημερινό DOOR
ΔΟΥΡΕΙΣ λέγονταν οι ξύλινες κατασκευές την εποχή του Ομήρου που αποτελούνταν από ξύλα μήκους όσο περίπου ένα ΔΟΡΥ εξού και ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ
CYSSAN αντί για το σημερινό KISS
Οι φίλοι που παρακολουθούν το μπλογκ θα θυμούνται ότι ΚΥΣΣΑΝ που αναφέρεται από τον Όμηρο και αποδίδεται ως φίλησαν σήμερα σημαίνει τον εναγκαλισμό και συγκεκριμένα το σφίξιμο μια και για τον εναγκαλισμό χρησιμοποιείται το ρήμα ΑΓΑΠΑΖΟΜΑΙ. Όμως πριν το φιλί υπήρξε και υπάρχει μια πιο σφιχτή επαφή και αυτό το σφίξιμο εκφράζει το ΚΥΣΣΑΝ που οι σημερινοί Άγγλοι το έκαναν KISS.
Αυτά αφορούν τα άλλα τώρα για τον Όμηρο έχω ξαναπεί ότι η εντύπωση που μου δίνει είναι ότι προσπαθεί να γράψει συγκεκαλυμμένα μια και αποδίδει από τις εικόνες το κομμάτι εκείνο που δεν θα αποκαλύψει τις λεπτομέρειες αφήνοντας πάντα "πινελιές" επίτηδες ή από παράλειψη που βγάζουν την πραγματική εικόνα. Σαν ένα δεύτερο κείμενο κάτω από το πρώτο. Δεν είμαι 100% βέβαιος γι' αυτό αλλά είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που δημιουργούνται από την επιλογή των λέξεων που κάνει και εδώ θα σας δώσω ορισμένα παραδείγματα ελπίζοντας ότι θα σας κεντρίσω για να το ψάξετε. Να σημειώσετε εδώ ότι όλοι οι ΕΙΔΙΚΟΙ τα προσπερνούν με ευκολία αφήνοντας τα αμετάφραστα ή παραφράζοντάς τα.
Ας δούμε λοιπόν το σημαντικό παράξενο γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα:
Στον Όμηρο παρατηρούμε ότι πολλές φορές χρησιμοποιείται η λέξη ΦΩΤΑ για να χαρακτηρίσει ανθρώπους. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν έχει εκ πρώτης κάποια λογική βάση, "όσο και αν τον τραβήξουμε απ' τα μαλλιά". Ταυτόχρονα το ΦΩΣ δίνεται από την λέξη ΦΑΟΣ που προκύπτουν όμως από την ίδια ρίζα το Φ-ΑΥΩ όπου το ΑΥΩ σημαίνει ανάβω(Ίσως το ρήμα να ήταν ΦΑ-ΑΥΩ δεν το γνωρίζω απλά κάνω υποθέσεις τώρα αλλά το γράφω για να είμαι εντάξει μαζί σας ). Το ΦΑΙΝΩ τώρα ή ΦΑ-ΝΕΩ που προτείνεται ως άλλη πιθανή ρίζα δείχνει και λογικά να προέρχεται και αυτό από την ίδια ρίζα μια και αναφέρεται στο ίδιο ακριβώς φυσικό φαινόμενο και σημαίνει είμαι στο ΦΩΣ ή ακριβέστερα ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΣΤΟ ΦΩΣ και άρα είμαι ορατός.
Γιατί λοιπόν ένα άνθρωπος θα χαρακτηριζόταν ως ΦΩΣ; Τι χαρακτηριστικά θα έπρεπε να έχει;
Η συνέχεια στο http://operiplous.blogspot.com

Ο Γιώργος Φακίτσας κάνει τις αναλύσεις του για τα τρέχοντα πολιτικά θέματα της χώρας μας στο...

Επισκεφτείτε το.!

Οι φίλοι μας. Επισκεφτείτε τους.!!

lavalife contatore visite website counter
Besucherzahler russian girls
website counter

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

  © Modified by Pentaedron 2009

Back to TOP